Så mycket lån har svenskarna

​I Sverige behöver man ansöka om ett lån i väldigt många fall, speciellt om man ska köpa något som kostar en hel del pengar, som ett hus eller en bil till exempelt. Det är således nästintill omöjligt att spara ihop pengarna själv för att ha råd med ett boende, speciellt eftersom boendekostnader ökar ju mer åren går. Att låna pengar online idag är väldigt smidigt, det tar bara några minuter och oftast har du svar på din låneansökan samma dag. Det beror dock vilket lån det är du vill ansöka om. Boendelån tar oftast lite längre tid, medans privatlån eller blancolån har en snabbare hanteringstid. När man ansöker om ett boendelån så behöver banken eller långivaren veta vad dina pengar ska gå till, dessutom behöver man betala en förskottsbetalning på minst 15% när man ansöker om lånet. Detta eftersom boendelån är lån med säkerhet, då långivaren har kontantinsatsen och själva boendet som en säkerhet, om du inte skulle betala tillbaka lånet. Därför är också räntan mycket lägre på dessa lån. Privatlån eller blancolån är lån utan säkerhet, här behöver långivaren således inte veta vad du ska ha pengarna till och du behöver inte heller betala någon kontantinsats. Detta medför således en större risk för banken och långivaren när de ska godkänna detta lån till dig, så därför tar de också ut en högre ränta.

Bor du i Sverige idag får du alltså räkna med att du kommer behöva ansöka om ett lån någon gång i ditt liv. Eftersom kostnader för boenden är så pass höga idag, så medför detta dessutom att fler svenskar måste ansöka om lån. Detta har gjort att den generella svensken ofta har många lån, som de betalar tillbaka månadsvis. Men hur mycket ligger denna summan på för alla människor i Sverige? Idag har svenska hushåll skulder på totalt ungefär 3800 miljarder kronor och 77% av dessa pengar som till bostadslån. När man har jämfört Sveriges skulder med internationella, så är de högre jämfört med andra länder. Detta beror absolut på att kostnaderna för bostäderna är rätt höga i Sverige, det går således inte att spara ihop egna pengar när du ska köpa en bostad. Man måste ansöka om ett lån.

Hur många lån har den generella svensken?

Det är svårt att räkna ihop en generell siffra för en svensk, eftersom skulderna och lånen helt varierar från person till person. Men vanligtvis har svenskar ett hushållslån, ett billån och ett studielån att betala tillbaka. Det finns också de som har ansökt om privatlån som fortfarande betalar tillbaka dessa. Många svenskar handlar dessutom på kredit, vilket också är ett slags lån i sig.